Nieuwsbrief – juli 2022
AQ Circle-R®: pilot Koninklijke Bibliotheek
Traditionele luchtfilters bestaan uit een stalen frames met daarin het filtermedium en moeten voor een goede werking van de luchtbehandelingskast (LBK) regelmatig vervangen worden. Onze innovatieve AQ Circle-R® filter bestaat uit een frame dat eenmalig wordt geplaatst in de LBK. Het enige dat wordt verwisseld, is het medium! Het filter is niet alleen circulair maar zorgt er ook voor dat de LBK waarin het filter is geplaatst minder energie verbruikt dan de traditionele varianten.
Na de lancering van de circulaire luchtfilter AQ Circle-R® zijn wij met deze innovatie winnaar geworden van de Unica Innovation Challenge 2021. Om de haalbaarheid en toepasbaarheid ook in de praktijk te meten zijn wij samen in opdracht van Rijksvastgoedbedrijf (RVB) met Unica bij de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag een pilot gestart. Tijd om eens te gaan navragen hoe het met deze pilot staat.
Wij spraken met Maarten Henkes, de beheertechnicus op deze locatie en Rafael van Rossum, contractbeheerder, beiden werkzaam bij Unica. “Ruim drie weken geleden hebben wij de AQ Circle-R® filters geplaatst en het verwisselen ging erg gemakkelijk” aldus Maarten. Momenteel hebben zij het conventionele systeem en het AQ Circle-R® systeem naast elkaar om te monitoren wat de verschillen zijn. Maarten vertelt: “Onze regelafdeling hebben sensoren gemonteerd zodat we kunnen meten of het opgenomen vermogen ook daadwerkelijk omlaag gaat. Digitaal kunnen wij dit uitlezen en dat gaan wij periodiek ook doen. Al direct moesten we het drukverschil aanpassen omdat de aanvangsweerstand dermate laag is van de filters dat de luchtbehandelingskast een snaarbreuk aangaf en dat is eigenlijk heel goed nieuws voor de energiezuinigheid.” Rafael vult hierop aan: “naast het lage energieverbruik is het ook interessant dat het product hier in Nederland gemaakt wordt en het niet helemaal verscheept hoeft te worden. Ook hebben we nu per beurt 10 kuub containers nodig om het filtermateriaal af te voeren en als er een 5 kuub container kan komen omdat je niet het hele filter hoeft te vervangen dan is het voor de afvalstroom ook beter wat dat betreft.”
Over de beoogde voordelen zijn beide heren dus al enthousiast maar de concrete uitkomsten van de pilot moeten nog even op zich laten wachten. Rafael: “we zijn gewoon heel benieuwd of het goed blijft gaan en zeker in de omgeving van Den Haag. We zitten hier vlakbij de snelweg en in het centrum dus we hebben te maken met veel luchtvervuiling. Oftewel een goede testlocatie om te zien of het inderdaad werkt. Elk moment kan er gekeken worden wat er verschil is tussen de twee systemen. Ik denk dat je over een jaar wel een heel goed beeld hebt hoe het zich ontwikkelt, maar we zullen ook tussendoor vergelijken. En als het zich goed ontwikkelt dan wil Rijksvastgoedbedrijf de filters verder uitrollen op andere locaties.”
Wij zijn er natuurlijk van overtuigd dat deze pilot goed zal gaan verlopen en zullen middels komende edities van deze nieuwsbrief jullie op de hoogte stellen van de resultaten. Mocht er in de tussentijd al interesse zijn in onze circulaire filters, neem dan contact met ons op!